Mijn healthy hair journey na Big Chop 2!
by curlmania

A woman who cuts her hair is about to change her life– Coco Chanel

Laat dat nou precies zijn wat er het afgelopen half jaar is gebeurd. Mijn haar is van een mid-back lengte naar zeer kort gegaan en van een volle en lange bos type 4, naar een vlotte en korte tapered-cut. Met mijn nieuwe fearless hairdo ben ik ook nog eens van een dromertje naar een daadwerkelijke onderneemster gegaan. CurlMania, mijn eigen webshop met producten die de perfecte krullen tevoorschijn toveren die blaken van gezondheid. Absoluut de beste beslissing die ik had kunnen nemen. Nieuwsgierig naar mijn krulavontuur? Ik zal bij het begin beginnen.

In 2009, voor mijn eerste zwangerschap, besloot ik ‘natural’ te gaan. Best een dingetje als je bedenkt dat ik vanaf mijn eerste menstruatie mijn haren altijd behandeld heb met een relaxer. Voor mij geen natuurlijk haar en kleine krullen!

Toch begon ik in 2009 gefascineerd te raken door al die vlogs en Youtube videos van Amerikaanse krulkoninginnen als Naptural85, MahoganyCurls en Taren Guy. Deze gezonde en stralende krullen wilde ik ook wel! Bij toeval kwam ik een blog van een Nederlandse ‘natural’ dame Dominique Snip tegen. In haar blogs beschreef ze haar reis naar een gezonde bos krullen. De blogs bestonden deels uit basiskennis over haar en deels haar ervaringen met Do It Yourself (DIY) recepten. Van avocado/bananen maskers tot aan whipped sheabutter. Al gauw experimenteerde ik met deze DIY-recepten en daar werd mijn haar heel blij van, vooral van de bananenmasker en de whipped sheabutter (ongekleurde variant).

Omdat mijn haardos zo blij werd, werd ik ook blij en was mijn interesse naar haarverzorging van kroeshaar aangewakkerd. Want wat was er allemaal nog meer mogelijk?

Ik droeg mijn haar vaak in mini-twist, omdat ik met twee haartexturen te maken had. Mijn uitgroei bestond uit kleine krullen, terwijl de rest van mijn haar nog bestond uit het gerelaxed deel. Ik weigerde echter mijn haar te knippen. Waarom eigenlijk? Nou daar waren verschillende redenen voor. De voornaamste was toch dat ik simpelweg niet wist hoe mijn haar te stijlen met een korte afro. Ten tweede, net zo belangrijk, de mening van familie, vrienden en onbekenden. Een afro of je eigen kroeshaar rocken was nog niet van die tijd. Opmerkingen zoals “kam je haar, verzorg je haar, het is tijd voor je volgende relaxer, mmm je uitgroei is lang als je het niet relaxed gaat het breken hoor of waarom ziet je haar er zo onverzorgd uit?”, waren geen uitzondering.

Gelukkig begon de kleine groep met natural hair dragers te groeien. En kon ik met de kennis die ik opdeed van al die youtube videos en natural hair blogs steeds beter met mijn haar omgaan. Mijn haar groeide goed en al snel had ik 5 à 6 cm uitgroei. Ik besloot van de een op de andere dag dat ik het omgaan met twee texturen zat was. Het moest eraf. Ik besloot dit te laten doen bij de kapper van mijn partner. Ik kende immers geen betrouwbare kapper die goed type 4 haar kon knippen.

Na een krappe 20 minuten stond ik weer buiten met een TWA (Teenie Weenie Afro). Wow en nu? Nou sinds die dag heb ik ups-and-downs gekend. Ik bleef de natural hair trends volgen en er kwamen DIY recepten voorbij met mosterdzaad olie, pre-poo’s met kokosolie, shampoo van rhassoul en appelazijn spoelingen. Sommigen waren blijvers zoals de aloe vera sap voor in de sprayfles en de zelfgemaakte lijnzaadgel. Ook de handige tools zoals Curlformers en de Felicia Leatherwood Detangler Brush passeerde de revue.
Mijn haar werd langer dan verwacht. Zonder het door te hebben, had ik “opeens” haar dat tot net onder mijn schouderbladen kwam. Mijn haar stijlen deed ik zelden, dat wil zeggen 1 keer in het jaar bij de kapper. Het gebruik van hitte beperk ik tot een minimum, omdat ook dit schade en uitval van mijn haar blijkt te verminderen. Des te zuurder was het toen ik ongeveer 7 maanden na mijn tweede bevalling mijn haar weer liet stijlen voor een lengte check.

Mijn haar bleek heel erg verzwakt en uitgedund. Ik besloot alsnog mijn haar met een gewone stijltang te laten stijlen in plaats van met de steampod. En dat terwijl ik een reservering had gemaakt voor een steampod. Geen wijze keuze van mij bleek achteraf. Na het stijlen bleef er een geur van verbranding hangen aan mijn haar. Ik kreeg al het angstvallige vermoeden dat het dit keer niet meer zo een mooie krullen afro zou zijn na het wassen. En ooooh boi wat had ik gelijk. Ik had heat damage! En niet zo’n klein beetje ook. Het waren hele plukken aan de voorkant en over het algemeen mijn hele haardos. Het was zo erg dat alle volume eruit was en na een aantal weken ik weer met twee structuren zat. De uitgroei was mijn al oude bekende type 4c, terwijl het grotendeel van mijn haar type 3 was. Oei oei oei, wat nu? Ik heb 4 maanden zo met mijn haar gelopen. De juiste kapsels voor de transitioning (overgangs) fase hebben mij gered. Mijn haar zat vaak vast of ik rockte een twist-out. Waarbij de twee structuren minder snel opvielen.

Tot ik het weer gehad had. Tijd voor de volgende fase! Ik zocht op Pinterest naar vlotte mooie en passende tapered-cuts. Wederom maakte ik dankbaar gebruik van de kapper van mijn drie mannen in huis. En die stijltang? Die kwam niet meer in de buurt van mijn haar! Een gezonde krullenkroon verder dacht ik: waarom niet mijn kennis en producten met anderen delen? En zo is CurlMania geboren.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0